test

Okolí hotelu a výlety

Areál Štiřínské stodoly naleznete v obci Štiřín v klidném venkovském prostředí, uprostřed krásné kopcovité krajiny zvané Ladův kraj.

Štiřín patří do obce Kamenice ležící přibližně 20 km jihovýchodně od Prahy. Jeho poloha zaručuje pohodlnou dostupnost hlavního města, stejně jako možnost nejrůznějších kulturních a sportovních aktivit.

Historickou dominantu představuje štiřínský zámek postavený v barokním stylu a obklopený anglickým zámeckým parkem. Dnes slouží jako hotel a přilehlý park jako golfové hřiště.

V okolí Štiřína se nachází několik větších rybníků ležících na Kamenickém potoku a jeho přítocích, z nichž největší, Štiřínský rybník, nalezneme severně od zámku.

Štiřínská stodola je zasazena do krásné malebné krajiny, která společně s blízkostí a dostupností hlavního města vytváří hostům ideální podmínky pro aktivní dovolenou.

Zde nabízíme několik tipů na výlety, které můžete využít k zpříjemnění Vašeho pobytu ve Štiřínské stodole:

Historické a kulturní zajímavosti

Zámek Štiřín - barokní zámek se sochami z dílny M. Brauna. Kolem zámku se rozkládá krásný anglický park, který je částečně využíván jako golfové hřiště.

Zámek Kamenice – původní tvrz z 13. století byla přestavěna v 2. pol. 19. století v reprezentativní sídlo ve stylu novoanglické gotiky.

Konopiště (22 km) je jedním z nejznámějších českých zámků. Původně gotický, prošel však ve své historii mnohými úpravami. Proslavil se jako sídlo dědice rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d´Este.

Hrad v Týnci nad Sázavou (13 km) byl přistaven v gotickém slohu k románské rotundě z konce 11. století, která je jednou z nejstarších staveb středních Čech.

Zbořený Kostelec (15 km) zříceninu gotického hradu je možné nalézt na ostrožně nad pravým břehem Sázavy, nedaleko Týnce nad Sázavou.

Hrusice (15 km) - rodiště a celoživotní inspirace českého kreslíře a spisovatele Josefa Lady.

Hrobka barona Ringhoffera a jeho rodiny se sochou Ukřižovaného od J. V. Myslbeka - architektonicky cenná památka na rodinu, která v 19. století významně ovlivnila hospodářský rozvoj oblasti. Baron Ringhoffer mj. založil pivovar ve Velkých Popovicích.

Pivovar Velké Popovice (3,5 km) byl založen v r. 1874, jeho historická část byla vyhlášena národní kulturní památkou. Je zde chován živý talisman - černý kozel. Pivovar nabízí možnost individuálních i skupinových prohlídek.

Ondřejovská hvězdárna (19km) - založena roku 1898 Josefem Fričem, dnes Astronomický ústav AV ČR. Secesní hvězdárny jsou přeměněny na muzea, v nové hvězdárně je umístěn jeden z největších dalekohledů v Evropě.

                                                                                               

Sportovní vyžití

V okolí Štiřínské stodoly se nachází mnoho cyklistických a turistických naučných stezek v celkové délce 140 km.

Pro milovníky golfu, tenisu, vodáckých sportů, jízdy na koni či dokonce lyžování jsou v této oblasti také vhodné podmínky:

  • Lyžování – Jílové u Prahy (10 km) – 3 km dlouhá sjezdovka ve Ski Areálu Chotouň
  • Golf - golfové hřiště přímo v prostorách zámku Štiřín
  • Golf - areál v Kostelci u Křížků (3 km)
  • Jízda na koni - v přilehlých stájích, jako je Petříkov (3 km), Skuheř (4 km) nebo Barochov (9,5 km)
  • Tenis, squash - krytá tenisová a squashová hala i venkovní kurty v Kostelci u Křížků (3 km)

Napište nám

Údaje označené * hvězdičkou jsou povinné

Poznejte naše spolupracující subjekty